Hraničný priechod Ulič - Zabroď by mohli otvoriť do štyroch rokov

17.10.2008 Prešov

Ulič 17. októbra (TASR) – Alternatívami a technickými parametrami nového medzinárodného hraničného priechodu na slovensko-ukrajinskej hranici sa dnes v obci Ulič v Sninskom okrese zaoberali zástupcovia Prešovského ...
Úlohu pripraviť podklady na vytvorenie hraničného priechodu Ulič-Zabroď stanovila zainteresovaným inštitúciám medzivládna komisia Slovensko - Ukrajina na svojom júnovom zasadnutí v Prešove.
\"Na najbližšom stretnutí komisie budeme prezentovať náš zámer vybudovať komunikáciu III. triedy, ktorá by mala mať šírku 7,5 metra, dĺžku 1050 metrov a viedla by k novému hraničnému priechodu. Podľa predbežných odhadov si táto investícia vyžiada približne 35 miliónov Sk (1,16 milióna eur). V prípade, že sa nám podarí dospieť k dohode, odhadujem, že celý tento projekt by mohol byť ukončený v horizonte troch až štyroch rokov, \" uviedol po zasadnutí predseda PSK Peter Chudík. V rámci zámeru treba na ukrajinskej strane postaviť 1,3 kilometra komunikácie v rozpočtovom náklade asi 18 miliónov Sk (597.491 eur). Prešovská regionálna samospráva navrhuje komplexné riešenie hraničného priechodu pre automobily do 3,5 tony tak, aby boli vytvorené podmienky aj na prepravu tovarov. To si však vyžiada ďalšie investície zhruba vo výške 100 miliónov Sk (3,32 milióna eur) na výstavbu príslušných objektov.
Diskutovalo sa však aj o lacnejších alternatívach turistického priechodu, ktoré preferuje hlavne hraničná polícia. Podľa Chudíka by otvorenie nového cestného priechodu výrazne odľahčilo všetky cestné spojenia s Ukrajinou, cez ktoré v súčasnosti prejde denne niekoľko tisíc automobilov. \"Som presvedčený, že tento projekt bude mať nesmierny význam nielen pre odľahčenie dopravy, ale pomôže oživiť jeden z najkrajších kútov Slovenska. V konečnom dôsledku tu vzniká aj možnosť prepojenia Uličsko-Ublianskej doliny, ktoré sú od seba vzdialené vzdušnou čiarou len niečo cez desať kilometrov, \" dodal Chudík. Spojenie spomínaných východoslovenských oblastí mal pôvodne riešiť zámer ešte z roku 2000. Jeho realizácia by však v tejto dobe stála okolo 800 miliónov Sk (26,555.135,10 eura), čo je neporovnateľne viac ako dnes navrhnuté komplexné riešenie.
Peniaze na nový hraničný priechod plánujú samosprávne orgány prihraničných oblastí žiadať z eurofondov v rámci operačných programov cezhraničnej spolupráce Slovensko-Ukrajina-Maďarsko. Ak by sa spomínané prostriedky nepodarilo získať zo štrukturálnych fondov, PSK je podľa Chudíka pripravený financovať výstavbu komunikácie z vlastných zdrojov, pretože rozvoj tejto časti regiónu považuje za jednu z hlavných priorít.
Zámer podporila na zasadnutí aj veľvyslankyňa Ukrajiny v Slovenskej republike Inna Ohnivetsová. Počas rokovania konštatovala, že \"dnešná doba rozširovanie Európskej únie si vyžaduje, aby boli pre občanov našich štátov vytvárané čo najlepšie podmienky na spoluprácu. V tomto prípade však ide aj vytvorenie možností na stretávanie sa rodín, ktoré v minulosti rozdelilo práve vytvorenie hranice. \" Jej stanovisko podporil zástupca podpredsedu Zakarpatskej oblastnej štátnej administratívy Volodymyr Hoblyk, ktorý povedal, že akékoľvek riešenie bude určite prínosom pre obyvateľov susediacich regiónov, ale i pre obe krajiny.
Vybudovanie priechodu netrpezlivo očakávajú hlavne obyvatelia Uliča a susedných obcí. \"Ak sa dnes chceme stretnúť so svojimi príbuznými na druhej strane hranice, musíme absolvovať viac ako 50-kilometrovú obchádzku cez Ubľu. Na dnešnú dobu je to skutočne smiešne, keď nás v skutočnosti delia len tri kilometre a riešenia sú možné, \" dodal pre TASR zástupca starostu Uliča Ján Wiener. Tento projekt má však aj význam z hľadiska bezpečnosti. V prípade vzniku mimoriadnej situácie, napríklad na Starinskej priehrade, môže dôjsť k úplnému odrezaniu uličskej doliny od republiky. Nový priechod by podľa Wienera umožnil obyvateľom regiónu poskytnutie pomoci z ukrajinskej strany.
O konečnom riešení vybudovania nového hraničného priechodu Ulič - Zabroď bude po posúdení návrhov jednotlivých zainteresovaných strán rozhodovať spoločná slovensko-ukrajinská medzivládna komisia na svojom novembrovom zasadnutí.

Chudík:\"My sme prezentovali, že sme pripravený na výstavbu cesty v šírke 7,5 m, dĺžke 1 kilometer a 50 metrov v hodnote asi 35 miliónov Sk. Na druhej strane sú to asi dva kilometre, ale tam je tá cesta trošku lepšia, takže tá suma je asi o polovičku nižšia. S tým, že majú tak Colná správa ako aj pohraničná stráž pripraviť ešte o aký typ priechodu by išlo, aby sme pripravili aj možnosti financovania aj horizont spustenie tohto hraničného priechodu. My navrhujeme stále, aby išlo o hraničný priechod do 3,5 tony, najlepšie by bolo aj s obchodným tovarom. Keď to bude robiť veľký problém aj keď to bude bez obchodného tovaru sa nič nestane, ale tento hraničný priechod má svoju filozofia a má veľký význam. \"

Wiener: \"Keď zoberieme, že delí nás nejaké tri kilometre, tak je to také smiešne, aby my sme sa nemohli v dnešnej dobe nejako spojiť s tou Ukrajinou. Ďalšia vec tu nejde iba o príbuzných, zoberme, že v dnešnej dobe sa stávajú aj také veci ako katastrofické situácie. Uličská dolina v prípade nejakej katastrofy na Starinskej priehrade my sme odrezaný od Slovenskej republiky. Nám pomôže iba priechod Zabroď. \"
 

Vyberte región